CamphuisJules Enneking is beeldhouwer en werkt met hout. Voor dit project heeft hij een grote eikenhouten stam gebruikt die in de buurt van zijn atelier aan de gracht is omgehakt. Het wordt een houten speelwerktuig dat op een plein in de Johannes Camphysstraat komt te staan. De verhalen rondom Johannes Camphuys en Nederland's recente koloniale verleden waren daarbij het uitgangspunt en hij heeft zich daarbij laten inspireren door Camphuys' interesse in planten en dieren:

"Camphuis die als zilversmidsleerling opklom tot gouverneur-generaal, was - om het algemeen uit te drukken - een ‘man van cultuur’, een beschermer van wetenschappen, een liefhebber van muziek en dichtkunst. ... Behalve naar de geschiedenis ging zijn belangstelling uit naar planten en dieren, kortom naar de natuur en de studie van de natuur. Camphuis bezat een grote collectie schelpen en hoorntjes die hij in de baai van Batavia, aan de stranden van de duizend eilanden zelf gezocht had of had laten zoeken."

Dieren kruidnagel Rumphius

"Camphuys is ook bekend vanwege zijn zorg voor het beroemde Amboinsche Kruidboek van G.E. Rumphius (1628-1702) over de planten van Ambon. Rumphius stuurde in 1692 een tweede zending met zes boeken en tekeningen naar de net overleden Jan Commelin van de Amsterdamse Hortus met het schip De Waterland. Het manuscript ging verloren met het ten ondergaan van het schip tijdens een gevecht met Franse oorlogsschepen in de Indische Oceaan. Camphuys, die gelukkig een kopie had laten maken, liet opnieuw een tweede kopie maken en stuurde die naar Nederland. De Heren XVII van de V.O.C. hielden uit vrees voor concurrentie in de specerijenhandel de publicatie zo'n vijftig jaar tegen, tot 1741."

Het werk van Jules gaat hier over. Hij heeft het portret van Johannes Camphuys in het kunstobject uitgehouwen. Ook heeft hij iets gedaan met het verloren gegane manuscript. Verder is het versiert met schelpen en inheemse planten en dieren.

het Kunstwerk

het kunstwerk